Hae
Äijä-äiti

Miten punkki poistetaan ja muita punkkiniksejä

Katse osui mustaan, ympäriltä punehtuneeseen pisteeseen Manten reidessä. Punkkihan se siinä! Koiranomistajana punkit ovat onneksi arkipäivää ja niitä on vuosien varrella tullut poistettua myös muun mökkikansan nahoista. Borrelioosinkin olen kerran sairastanut. Vaan miten punkki poistetaan?

Punkkihan se siinä!

Miten punkki poistetaan?

Ihoon kiinnittyessään punkit ovat vielä pieniä, pistemäisiä otuksia. Jos niitä ei heti huomaa, vähitellen ne kasvavat suuremmiksi ja helpommin havaittaviksi. Koiran turkista olen joskus löytänyt pavunkin mittoihin paisuneita punkkeja. Pian sen jälkeen ne jo irtoavat itsestään.

Punkki kannattaa kuitenkin irrottaa heti, kun sen on huomannut. Irrottamiseen on olemassa monenlaisia välineitä, joita saa sekä apteekeista että supermarketeista. Välineiden etu on se, että niillä irrotettuna punkin saa ihosta pois kokonaan. Kynsillä repiessä punkin pää lähtee helposti irti ja jää ihon alle muhimaan.

Itse käytän punkkien poistoon yleensä punkkikynää. Se on kuulakärkikynää muistuttava kapistus, jossa musteterän paikalla on pieni lasso. Se asetetaan poistettavan punkin ympärille ja kiristetään. Sitten kynää pyöräytetään ympäri ja punkki irtoaa. Toimenpide on niin helppo ja nopea, etteivät siitä älähdä sen enempää koira kuin lapsetkaan.

Punkki kannattaa hävittää joko polttamalla tai poksauttamalla se vaikkapa kynsien välissä. Ne vihulaiset kun ovat niin hanakasti hengissä säilyvää sorttia, etteivät ne kuole välttämättä vessanpöntöstä alas huuhdeltuinakaan.

Puremakohtaa kannattaa tarkkailla viikon ajan. Jos kohdan ympärille ilmestyy rengas tai ilmaantuu muita kummallisia oireita, kannattaa mennä lääkäriin. Useimmiten punkin puremista ei kuitenkaan aiheudu pitkäaikaisempaa haittaa. Vain kerran olen sairastanut borrelioosin ja siihenkin auttoi nopeasti aloitettu lääkekuuri.

Meillä käytetään punkkien poistoon punkkikynää

Millainen tauti on borrelioosi?

Ymmärtääkseni borrelioosi voi oireilla eri ihmisillä eri tavoin: päänsärkynä, lihaskipuina, kuumeiluna, väsymyksenä… Minulla oireet alkoivat polttavana lihaskipuna alaselästä. Yön aikana ne siirtyivät myös vatsan puolelle ja alkoivat sen jälkeen levitä kehossa ylös- ja alaspäin muihin lihaksiin. Seuraavan päivän aikana kipu saavutti jo sormet ja varpaat – tuntui kuin koko kroppa olisi ollut tulessa. Niinpä menin lääkäriin.

Ihostani ei koskaan löytynyt borrelioosille tyypillistä rinkulaa, mutta lääkäri kuitenkin epäili vahvasti borrelioosia ja määräsi siihen lääkekuurin. Jo vuorokaudessa lääkkeet alkoivat vaikuttaa ja olo helpottui. Minulla oli onnea, sillä tuohon aikaan borrelioosia ei läheskään aina tunnistettu, ja sen vuoksi oireet pääsivät monella kroonistumaan jättäen pysyviä haittoja. Nopeasti hoidettuna taudista ei kuitenkaan jäänyt mitään vaivoja.

 

Punkkirokote suojaa puutiaisaivokuumeelta

Toinen punkkien levittämä vitsaus on puutiaisaivokuume. Borrelioosia kinkkisemmän siitä tekee se, ettei siihen ole olemassa varsinaista lääkettä. Rokotteella siltä voi kuitenkin suojautua jo etukäteen.

Täksi kesäksi pääsimme Manten kanssa vihdoin piipahtamaan Punkkibussilla ja hakemaan itsellemme rokotteet. Miehelläni ja esikoisella on jo useampi rokote alla ja siksi heidän rokotevälinsäkinnon jo harventunut. Raskaanaollessa ja imettäessä en kuitenkaan aiemmin saanut rokotetta ottaa. Parin ensimmäisen rokotekerran välillä on vain jokunen viikko, ja kolmannen rokotteen saa vajaan vuoden sisällä niistä, mutta sen jälkeen rokotetarve harvenee huomattavasti.

Koiran punkkisirkus jäi historiaan

Minulla on ollut koira 9-vuotiaasta ja noiden vuosien aikana tutuiksi ovat tulleet monenmoiset punkinkarkoittimet pannoista teepuuöljyyn. Silti punkkeja on saanut poistaa koirista kesäkaudella melkein päivittäin.

Kun esikoinen oli vastasyntynyt, eläinlääkärimme kysyi tarkastuskäynnin yhteydessä, haluaisimmeko kokeilla uutta punkkilääkettä, johon monet koiranomistajat olivat tykästyneet. Tartuimme tarjoukseen välttääksemme punkkien kulkeutumisen koiran turkin mukana vauvaan.

Punkkilääke oli nimeltään Bravecto, ja siitä on tullut luottotuotteemme punkkeja vastaan. Lääke on koiralle syötettävä makutabletti, jonka vaikutus kestää 3 kuukautta. Tabletteja on pakkauksessa kaksi, joten paketti riittää koko punkkikaudeksi. Sen aloittamisen jälkeen ei ole punkkeja koirasta juuri löytynyt – ja silloinkin jos on, ovat ne kuolleet jo kiinnityttyään.

Lääkkeen huono puoli on se, että se on aika kallis. Lisäksi sen saaminen vaatii koiralle tehdyn terveystarkastuksen vuoden sisään. Olemme kuitenkin saaneet yhdistettyä lääkkeen hankinnan hammaskivenpoistojen ja rokotusten yhteyteen, joten ylimääräisiä lääkärikuluja siitä ei ole tullut.

Pasilla on toiminut Bravecto-merkkinen punkkitabletti

Mante istuu sylissäni kiinnostuneena punkkikynää katsellen, eikä oikein ehdi edes tajuta, mitä tapahtuu, kun pinkki on jo irrotettu. ”Punkki!” Mantekin huudahtaa, kun tutkailemme kynän vangitsemaa otusta ennen kuin se saa jatkaa matkaansa kamiinan liekkien loimuun.

Lue myös:

Psssst. Äijä-äidin löydät Instagramista , Facebookista – ja nyt myös TikTokista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *