Hae
Äijä-äiti

Minilomalle Sastamalaan – parhaat vinkit lapsiperheille

Minulta on usein toivottu, että tekisin mökkimaisemistamme Sastamalasta jutun, jossa vinkkaisin paikkakunnan parhaita retkikohteita lasten kanssa. Toiveenne on kuultu! Nyt kerron, millaisen lapsiperheen miniloman kaupungissa viettäisin, ja mitkä ovat mielestäni Sastamalan parhaat retkikohteet lasten kanssa.

kaupunki kulttuurin, kahviloiden ja kirjallisuuden ystäville

Sastamalan kaupunki on nykyään melko suuri, sillä se syntyi vuonna 2009 useamman pienemmän kaupungin yhdistämisen seurauksena. Minulle alueesta tuttuja paikkoja ovat Vammala ja Karkku ja siksi juttuni keskittyykin niiden kulmille.

Sastamala tunnetaan parhaiten varmaankin lukuisista historiallisista kirkoistaan, lentopallosta, Vanhan kirjallisuuden päivistä ja alueella asuvista kirjailijoista ja taiteilijoista (esim. Mauri Kunnas, Aino Havukainen & Sami Toivonen). Maininnan arvoisia ovat mielestäni myöskin alueen kaunis luonto, paikallisten vireä aktiivisuus ja kyky perustaa käsittämättömän hyviä kahviloita sekä käsityön ja kulttuurin vahva näkyminen kaikessa ja kaikkialla.

Vaikka olen elänyt koko elämäni pääkaupunkiseudulla, aina Sastamalaan mennessä tuntuu kuin saapuisin kotiin: Molemmat isoäitini ovat sieltä kotoisin, ja valtaosa suvustani elää siellä yhä. Siellä olen myös viettänyt lapsuuden lomista varmasti isomman osan kuin kotona, mökkeillen ja isovanhempien luona kyläillen.

Pukstaavi on elämyksellinen ja osallistava museo koko perheelle

Tatun ja Patun juna taitaa olla matkalla Hääppölään

Kirjaan kurkistamalla saattaa löytää salakäytäviä uusiin paikkoihin

lapsiperheen Miniloma Sastamalassa

Jos lähtisin perheeni kanssa parin päivän reissuun Sastamalaan, suuntaisin ensin Vammalan keskustaan. Tampereen kautta ajaessa matkan varrelle osuu myös Kiskokabinetti, jossa jokaisen junafanin kannattaa piipahtaa jaloittelemassa ja vanhoja junavaunuja ihmettelemässä. Keskustassa viettäisin toiminnallisen aamupäivän Herra Hakkaraisen talossa ja Suomalaisen kirjan museossa Pukstaavissa. Niissä riittää tekemistä ja ihmeteltävää koko perheelle.

Kiskokabinetissa pääsee tutustumaan vanhoihin junavaunuihin

Herra Hakkaraisen talossa saattaa hyvällä lykyllä törmätä tuttuun unissakävelijään

Sisäleikkitilojen lisäksi Herra Hakkaraisen talon takapihalta löytyy huikea autopiha, jossa ei vauhtia tarvitse säästellä

Nälän yllättäessä suuntaisin syömään joko Helsingin Sanomienkin noteeraamaan Funkkistaloon tai Puistokadulla sijaitsevaan hyvään kiinalaiseen, King Gardeniin. Molemmat ovat lapsiystävällisiä ruokapaikkoja. Kahvipullat hakisin Pyymäestä torin laidalta.

Kirjan ystäville suosittelen lämpimästi visiittiä myös paikallisessa kirjakaupassa, Kirjakellarissa. Lempikirjakauppani kätkee nimittäin sisäänsä kellarikerroksen, josta voi tehdä aikamoisia löytöjä! Muu perhe voi sillä välin suunnata rantaan, josta löytyy paitsi kiva hiekkaranta, myös isot leikkipuistot ja rutkasti erilaisia pelikenttiä padelista katukorikseen.

Seuraavaksi jatkaisin matkaa Karkun suuntaan, sillä matkalta löytyy useampikin komea kirkko. Niistä pysähtyä kannattaa ainakin Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa, jonka moni saattaa muistaa ikävästä tuhopoltosta: Kirkon paanukatto oli valmistunut suurissa korjaustalkoissa vain kolmea viikkoa ennen kuin tuli tuhosi sen jälleen. Kirkon liepeiltä löytyy myös sympaattinen pikkukahvila, jonka pihalta saattaa löytää lampaita.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on tutustumisen arvoinen paikka

Kirkon kupeessa olevan pikkukahvilan pihalta saattaa löytää lampaita

Jos virtaa vielä riittää, iltapäivän käyttäisin Ritajärven luonnonsuojelualueella retkeillen. Siellä voi pulahtaa myös uimaan. Pienten lasten kanssa olemme käyneet kävelemässä muun muassa Horniossa. Loistava päivällispaikkakin löytyy läheltä, Karkun keskustasta: Karkun baarin pizzat ja burgerit eivät nimittäin petä!

Kun väsymys alkaa painaa, näppärä yöpymispaikka löytyy esimerkiksi Ellivuoresta, joka tarjoaa lähiympäristössään monen laista aktiviteettia. Talvisin hotellin vieressä kohoaa myös sympaattinen laskettelukeskus, jossa minäkin olen oppinut pienenä laskettelemaan. Aamupäivällä vielä ennen kotimatkaa kannattaa tehdä retki Pirunvuorelle ja sen rinteeseen rakennettuun kivilinnaan. Upeiden maisemien lisäksi reitin varrelta löytyy tekemistä myös lapsille.

Karkun maisemissa kelpaa retkeillä! Vanhojen tarinoiden mukaan piru viskeli Pirunvuorelta kiviä kirkkoon soutaneiden veneilijöitä niskaan. Siksi Rautavesi on nykyäänkin niin kivinen järvi.

Lue myös:

Psssst. Äijä-äidin löydät Instagramista , Facebookista – ja nyt myös TikTokista!

Yksi kommentti

  1. villananna kirjoitti:

    Eikös siellä Sastamalassa valmistu Salon lakkitehtaan ihanat päähineet? Mies juuri osti heidän tekemän lätsän Nauvosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *