Hae
Äijä-äiti

Miten puhua lapsille sodasta?

Lapsemme (3v ja 1,5v) ovat vielä säästyneet Ukrainan sodan kuvilta ja maailmaa järkyttäneiltä uutisilta – ja hyvä niin. Kun tilanne viikko sitten kärjistyi, tutustuin kuitenkin kaiken varalta ammattilaisten ohjeisiin, miten tapahtumia kannattaisi pienten lasten kanssa käsitellä: Miten puhua lapsille sodasta?

Vahvista lapsen turvallisuudentunnetta

Ammattilaisten neuvoja selaillessa yksi ohje nousee esiin toistuvasti: Aikuisen tärkein tehtävä on vahvistaa lapsen turvallisuudentunnetta. Mutta miten?

Lapsia kannattaa suojella sotauutisilta ja sodan kuvilta.

Suojele lapsia uutisilta ja sodan kuvilta

Mannerheimin lastensuojeluliitosta (MLL) huomautetaan, etteivät alle kouluikäiset tarvitse uutisia. Tällä hetkellä pieniä lapsia kannattaa pikemminkin yrittää suojella niiltä: Selailla, katsella ja kuunnella sotauutisia vain silloin, kun lapset eivät ole paikalla, ja käydä keskustelut aiheesta pienten korvien ulottumattomissa. Lasten suojelemiseksi esimerkiksi monissa kaupoissa iltapäivälehtien lööpit on poistettu kokonaan näkyviltä lehtitelineistä.

Sosiaalisen median tutkija Suvi Uski toteaa Helsingin Sanomissa, että myös TikTok on hyvä laittaa hetkeksi kokonaan tauolle. Tällä hetkellä sovellus nimittäin tulvii videoita, joissa ammutaan, räjäytellään ja paetaan. Tarkalla silmällä kannattaa valvoa myös muun sosiaalisen median suoltamaa sisältöä ja rohkaista lasta kertomaan heti, jos siellä tulee vastaan jotakin, joka jää vaivaamaan mieltä.

Jos lapsi suojeluyrityksistä huolimatta näkee uutiskuvia ja ahdistuu niistä, Suomen Punaisen Ristin psykologi Ferdinand Garoff kehottaa vanhempia ottamaan asian puheeksi hänen kanssaan. Jos vanhempi sivuuttaa asian, lapsi voi kuvitella kaikenlaista ja hänelle voi syntyä mielikuvia, jotka ovat dramaattisempia kuin todellisuus.

Lähde: pelastakaalapset.fi

Kuuntele ja anna vastauksia, kun lapsi kysyy

Lapsi- ja kehityspsykologian professori Marja-Leena Laakson mukaan lapsille kannattaa antaa tilaa ja aikaa kertoa kuulemastaan sekä huolistaan. Ahdistus vähenee, kun lapsi saa sanoittaa pelkonsa, ja myös aikuisen kannattaa sanoittaa lapselle  omia tunteitaan.

Hän myös korostaa, että kun lapset kysyvät Ukrainan sodasta, on tärkeää että heidän kysymyksiinsä vastataan. Vastata kannattaa kuitenkin vain lapsen kysymykseen, ei kertoa enempää kuin lapsi haluaa tietää. Myös ikätaso tulee ottaa huomioon. MLL:stä neuvotaan, että kaikkein pienimmille lapsille selitykseksi voi riittää, että välillä maat riitelevät ja tekevät sitten sovun. Aikuinen voi myös kertoa, että on paljon viisaita aikuisia, joiden tehtävänä on pitää maailma turvallisena.

Garoff vinkkaa, että hieman isommalle lapselle voi puolestaan selittää, että ihmiset taistelevat joskus erilaisista asioista, mistä johtuen sivullisetkin joutuvat toisinaan vaaraan, ja silloin he lähtevät pakolaisina kotoaan etsimään uutta, turvallista kotia.

Kanavoi huolta JA AHDISTUSTA toimintaan

Huolta ja ahdistusta voi kanavoida myös toimintaan. MLL:n sivuilla ohjeistetaan, että lapsen voi antaa esimerkiksi pudottaa kolikko keräyslippaaseen. Jo näin pieni symbolinen teko auttaa lasta kokemaan, että suuriinkin asioihin on mahdollista vaikuttaa.

Lue myös:

Psssst. Äijä-äidin löydät InstagramistaFacebookista – ja nyt myös TikTokista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *