Hae
Äijä-äiti
Kaupallinen yhteistyö

Lukuintoa ja lukemista lapsille – mitä kirjoja lapset valitsisivat?

Kaupallinen yhteistyö: Helsingin kirjamessut

Mitä kirjoja lapset valitsisivat, jos he saisivat päättää, mitä heille luetaan? Entä mikä saa heidät innostumaan lukemisesta? Otin 4- ja 2-vuotiaat lapseni mukaan Helsingin kirjamessuille ja annoin heille tärkeän tehtävän: Näyttää kirjatiskeistä kaikki ne kirjat, jotka he haluaisivat lukea, ja kertoa miksi.

Molemmat pojat löysivät messuilta oman lempisatuhahmonsa.

Aikuisen ennakko-oletukset osoittautuivat vääriksi

Etukäteen ajattelin, että tehtävä saattaisi mennä mönkään: Lapset osoittaisivat hyllyistä joka toisen kirjan tai heidän kiinnostuksensa leikkiin lopahtaisi ensimmäisen suoran jälkeen. Näin ei kuitenkaan käynyt. Lapset jaksoivat kahlata koko messualueen läpi ja valitsivat kustakin pisteestä kirjoja hyvin harkiten. Esikoinen jopa perusteli valintansa häkellyttävän hyvin.

Ennakko-oletukseni oli, että lapsia miellyttäisivät värikkäät kirjankannet ja kuvat, jotka liittyisivät heidän mielenkiinnon kohteisiinsa. Valintojen perustelut eivät kuitenkaan jääneet näin yksioikoisiksi.

Lasten kirjavalintoja

Ryhmä 1: tuttuja satuhahmoja

Mitä kirjoja lapset sitten valitsivat? Yhden selkeän ryhmän muodostivat kirjat, joissa seikkailivat heille valmiiksi tutut ja rakkaat hahmot: Fanni, Elmeri, Maisa, Tatu ja Patu, Pipsa, Ryhmä Hau, Molli ja Mauri Kunnaksen eläinotukset.

”Valitsin kirjoja, joiden hahmot olivat minulle tuttuja, koska tiesin valmiiksi, että tykkään niistä ja ne on hyviä. Sitten vaan katsoin, mitä [sarjojen] kirjoista en ole vielä lukenut ja otin sen, jonka kansikuva vaikutti kivoimmalta.” (Esikoinen, 4v)

”Elmeri! Missä Elmeri? Minun kirja! Toinen Elmeri! Tää!” (Mante, 2v)

Mante löysi oman suosikkinsa hyllystä – ja vieläpä sarjan kirjan, jota meillä ei vielä ollut!

RYHMÄ 2: kirjoja mielenkiinnon kohteista

Toisen selkeän ryhmän muodostivat kirjat, joiden kannet paljastivat niiden liittyvän lasten merkittävimpiin mielenkiinnonkohteisiin: juniin, ratikoihin, kaivureihin, eläimiin tai kirjaimiin. Ennakko-oletukseni osui siis osittain oikeaan. Pelkkä kansi ei kuitenkaan vielä riittänyt valituksi tulemiseen. Esikoinen selaili ja arvioi kirjoja pitkään ja hartaasti. Mante puolestaan tarkisti, löytyykö kirjasta toiminnallisuutta, ja teki valintansa sen perusteella.

”Koska tykkään ratikoista, katsoin kirjat, joiden kannessa oli ratikka. Jos sisälläkin oli paljon ratikkajuttuja, valitsin ne, mutta jos siellä olikin vaan jotain tylsää, en valinnut.” (Esikoinen, 4v)

”Ratikka! Kaivuri!” [Selaa kirjaa. Jos kirjassa on toiminnallisuutta: ”Tää!”, jos ei: ”Pois!”]

Kaivuri bongattu!

Ratikka bongattu!

RYHMÄ 4: tykätyt kirjaideat

Lapset tuntuivat olevan myös hyvin tietoisia, millaisista kirjoista juuri nyt tykkäävät, ja etsivät sellaisia hyllyväliköistä. Kolmas ryhmä muodostui siis hyväksihavaituista kirjatyypeistä: Etsimis- ja nappikirjoista (joista jälkimmäiset ovat erityisesti Manten suosiossa).

”Me tykätään nyt tosi paljon etsimiskirjoista, koska se on hauskaa.” (Esikoinen, 4v)

”Tosi paljon eläimiä! Nappeja!” (Mante, 2v)

 

ryhmä 4: yllätysvalinnat

Valittujen kirjojen joukossa oli kuitenkin myös muutama sellainen, joka ei kuulunut mihinkään edellisistä kategorioista. Ne olivat kaikki esikoisen valitsemia. Niinpä kysyin häneltä vielä erikseen, mikä oli valintaperuste näiden kirjojen kohdalla.

”Tämän kannessa oli isot kirjaimet, joita on hyvä harjoitella. Tykkään harjoitella kirjaimia. Siinä oli myös paljon punaista. Punainen on minun lempikirjankansiväri. Aina jos niissä on paljon punaista katson vähän tarkemmin, ovatko ne muuten hyviä. Nämä olivat.”

Värilläkin voi siis olla väliä!

Tässä kirjassa esikoiseen vetosivat kannen suuret kirjaimet ja punainen väri. Selailunkin jälkeen se vaikutti mielenkiintoiselta.

Nämä kirjat lapset valitsivat:

  • Pöyhönen & Livingston: Fanni ja levoton liikeri (Kumma),
  • Oxlade & Tuya: Etsi, korjaa ja jatka matkaa (Mäkelä),
  • Davies & Hu: Miten kirja syntyy (Mäkelä),
  • Lucy Cousins: Maisa sairaalassa (Mäkelä)
  • Lucy Cousins: Maisan luontoretki (Mäkelä),
  • David McKee: Elmeri – Etsi ja löydä (Mäkelä),
  • Hälytys! Ryhmä Haun pelastuspartio (Otava),
  • Peppa Pig: Pipsan taiturinäytös (Otava),
  • Jaatinen (toim.): Nuku hyvin – Iloisia iltasatuja pienille (Otava),
  • Petteri Kaniinin luontoretki (Otava),
  • Havukainen & Toivonen: Tatun ja Patun ihmeellinen joulu (Otava)
  • Mauri Kunnas: Kuka kaappasi auringon (Otava)
  • Katri Kirkkopelto: Molli ja pöpi pipi (Lasten Keskus)
  • Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri (Lasten Keskus),
  • Kalle Nuuttila: Äkkää ja tökkää liikenteessä (Lasten Keskus),
  • Nikola Kucharska: Tosi tarua lohikäärmeistä (Lasten Keskus)

HUOM. Kuljimme kaikkien kustantamoiden tiskit läpi, mutta esimerkiksi WSOY:n pisteellä tungos vaikutti siihen, etteivät lapset viihtyneet kirjoja katselemassa kuin hetken ennen kuin halusivat jatkaa eteenpäin. Tämä on vrmasti osaltaan vaikuttanut siihen, ettei kaikista kustantamoista ole valittu kirjoja.

 

Lue myös:

Psssst. Äijä-äidin löydät Instagramista , Facebookista – ja nyt myös TikTokista!

Kaupallinen yhteistyö: Helsingin kirjamessut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *