Hae
Äijä-äiti
Kaupallinen yhteistyö

Terveisiä Kirjamessuilta!

Kaupallinen yhteistyö: Helsingin kirjamessut

Terveisiä Kirjamessuilta!

Rakastuin lukemiseen nelivuotiaana ja kirjoittamiseen vuotta myöhemmin. Intohimo kirjoihin on siis syntynyt jo kauan sitten. Ensimmäiset työvuotenikin työskentelin kirjallisuuden äärellä, lukion äidinkielen ja teatterin opettajana, kunnes teatteri vei mukanaan uusiin seikkailuihin.

Helsingin kirjamessut ovat olleet jokavuotinen perinteeni jo 15 vuotta. Ne antavat luvan pyhittää kirjoille kokonainen päivä ja ovat oiva tilaisuus tutkia, mihin suuntaan kirjallisuuden kentällä ollaan liikkumassa. Tällä hetkellä tutkassani ovat erityisesti lastenkirjallisuuden ilmiöit ja tuulahdukset – ne kun ovat iso osa jokapäiväistä arkeamme.

Mante (1v) oli tänä vuonna messuilla ensimmäistä kertaa mukana, touhukkaana ja jäätä rikkovana assistenttinani. Esikoisen kanssa syntyneen tavan mukaan hän sai itse valita messuilta kirjan itselleen muistoksi. Vaan minkä kirjan Mante valitsi – siihen palaan myöhemmin.

Nämä olivat Manten ensimmäiset Kirjamessut.

runsaasti Uutta lasten- ja nuortenfantasiaa

Kun kiertelin messuilla kustantamoiden pisteillä kyselemässä heidän kiinnostavimmista lastenkirjauutuuksistaan, monessa nostettiin esiin uusi fantasiakirjasarja. Ja mikä ilahduttavinta, jokainen esitellyistä sarjoista vaikutti aidosti kiinnostavalta! Himolukijoille on siis tiedossa mukavat ajat. 

Perinteisen fantasian lisäksi uutuuksien joukossa oli myös raikkaita ja uusia aiheita: esimerkiksi joulukuussa ilmestyvä Pete Leppäsen kirjoittama ”Rokki-pupu & Rolli-pöllö: Keikkakuumetta” (Lasten keskus), joka kertoo bändin perustamisesta ja sen matkasta keikkalavoille. Näitä ja muita kiinnostavia kirjauutuuksia esittelen marraskuun puolella erillisessä blogijutussa tarkemmin.

Kustantamot nostivat esiin uusia fantasiakirjoja sekä tuoreita aiheita käsittelevää lastenkirjallisuutta. HUOM. Kuvan tuote saatu arvostelukappaleena (Lasten keskus).

Kirja ei kuole

Kirjahyllyjen ehdittiin jo povata jäävän muinaishistoriaan, mutta messukansan ostoskasseja katsellessa väitettä oli vaikea uskoa. Kirja saattaa saada uusia muotoja, mutta se ei ole kuolemassa. Uusia lukijasukupolvia syntyy edelleen, toteaa Tuomas Kasevakin Helsingin Sanomien kirjamessuja sivuavassa kolumnissa Pitääkö yhä pystyä lukemaan kirja?  Koululaiset kun laitetaan koulussa yhä lukemaan ja osa heistä jopa innostuu kirjoista pakkolukemisen seurauksena.

Kustannustoimittajien messuhaastattelua kuunnellessa kävi ilmi, että myöskään kirjoittajista ei ole maassamme pulaa: Ennen kustantamoihin lähetettiin keskimäärin 2-3 romaanikäsikirjoitusta päivässä, mutta koronan myötä määrä on kasvanut 4-5 käsikirjoituksen päivätahtiin. Korona-aika on siis auttanut monia löytämään sisäisen pöytälaatikkokirjailijansa.

Uusia lukijasukupolvia syntyy edelleen. Molemmat lapsemme rakastavat satuja.

Kuvittajat kunniaan

Helsingin kirjamessut oli rakennettu aiempaa avarammaksi ja väljemmäksi kokonaisuudksi. Ehkä tästä johtuen kirjojen esillepanoon oli pystytty panostamaan aiempaa enemmän. Esimerkiksi Aurinko Kustannus oli rakentanut koko messupisteensä esteettisesti hyvin kauniiksi hyödyntäen lastenkirjakuvittajien huikeita taidonnäytteitä. 

Muutenkin tuntui, että monissa lasten- ja nuortenkirjauutuuksissa oli panostettu herkulliseen ja houkuttelevaan ulkonäköön, ja annettu kuvittajien työlle tilaa ja näkyvyyttä. Kuvituksia hyödynnettiin paljon myös messuilmeessä. Muun muassa Otavan lastenkirjahahmojen täplittämä seinämä oli yksi messujen katseenvangitsijoista. 

Upeasti kuvitettuja teoksia näki messuilla runsaasti.

Kirja lukee itsensä

Lastenkirjojen joukossa selkeässä nosteessa vaikuttavat olevan kirjat, joita lapsi pystyy lukemaan itsekseen kuunnellen. Mante sai 1-vuotislahjaksi Oppi&ilo -sarjan kirjan Minun loruni, jossa osan teoksen loruista pystyy kuuntelemaan nappia painamalla. 

Myös Manten kirjamessumuistoksi valitsema Ryhmä Hau – Unten maille (Otava) osoittautui itsensä lukevaksi satukirjaksi. Teoksessa on kuusi nappia, joista neljä soittaa musiikkia, yksi rauhoittavaa meren kohinaa ja viimeisestä satu lukee itsensä Rikun äänellä. Kirja myös heijastaa huoneen seinille ja kattoon väriä vaihtavia tähtiä. Nukutuksessa ja iltarauhoittumisessa teos onkin mitä mainioin apuväline – minut ja mieheni se ainakin tainnuttaa! 

Pisimmälle kuunneltavan kirjan konseptia oli kuitenkin kehitellyt Huhu Books: Heidän satukirjoissaan kirjan antaja lukee tarinan ensin itse ääneen ja nauhoittaa äänityksen mukana tulevan qr-koodin avulla. Näin kirjan saaja voi kuunnella sadun tutun äänen lukemana. Huhu Booksin kirjat voisivatkin olla kiva lahjaidea vaikkapa kummilapselle tai lapsenlapselle. 

Huhu Booksin kirja luetaan itse ääneen. Näin lahjan saaja voi kuunnella sadun tutulla äänellä luettuna. HUOM. Kuvan tuote saatu arvostelukappaleena (Huhu Books).

Helsingin Kirjamessut Messukeskuksessa sunnuntaihin 31.10.2021 asti.

Lue myös:

Psssst. Äijä-äidin löydät myös Instagramista.

Kaupallinen yhteistyö: Helsingin kirjamessut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *