Hae
Äijä-äiti

Viisi leikkivinkkiä villikoille – leikkejä rauhoittumiseen

Mitä tehdä, kun lapsilla on meno päällä ja kierroksia pitäisi saada alaspäin? Tässä viisi (ainakin ajoittain) toimivaa leikkivinkkiä rauhoittumiseen.

leikkejä rauhoittumiseen:

1. Sivellinhoitola / Automaalaamo

Leikkiin tarvitaan kokoelma erilaisia suteja ja siveltimiä. Lapsi asettuu selinmakuulle ja sulkee silmänsä. Aikuinen alkaa sivellä häntä hellästi erilaisia siveltimiä käyttäen, esimerkiksi käsivarsista, poskista, niskasta, nenänpäästä, jalkapohjista sekä sormien ja varpaiden väleistä. Jos lapsi on kovin kutinaherkkä, kannattaa käyttää suurempia pensseleitä ja pidempiä vetoja. Kun lapsi on ollut siveltävänä riittävän pitkään, voidaan vaihtaa rooleja. Siveltimien seuraksi voi ottaa myös esimerkiksi huiveja, höyheniä tai harsoja, jotka tuntuvat myös mukavalta iholla.

Kaikkein riehakkaimpina päivinä, kun paikoillaan makaaminen on mahdotonta, laitan pikkuvillikot suoraan sivelijän rooliin. Joskus auttaa myös tekemiseen motivoiva tarina: ”Olen kuullut, että olette maankuuluja sivellintohtoreita ja osaatte poistaa sivelemällä kaikenlaisia vaivoja. Osaisittekohan auttaa minua?…”

Leikkiä voi leikkiä myös versiona ”Automaalaamo” (tai vaikkapa Junamaalaamo, jos junat ovat enemmän lapsen mieleen). Tähän versioon tarvitaan puhdas maalitela ja erivärisiä papereita tai ämpäreitä maalipurkeiksi. Aikuinen asettuu makaamaan maahan autoksi ja lapsen tehtävänä on maalata hänet telalla halutun väriseksi, molemmilta puolilta. Ensin telaan otetaan haluttua väriä ja se suditaan haluttuun kohtaan aikuista.

Mante ei tällä kertaa malttanut makoilla ja halusi osallistua myös sivelemiseen. Rauhallisen hetken saimme joka tapauksessa!

2. Maan läpi menevä jalka

Aikuinen kertoo tekevänsä taikatempun, jos lapsi osaa olla ihan rennosti ja rauhassa ja kuunnella ohjeita. Lapsi asettuu maahan makaamaan ja sulkee silmänsä. Aikuinen pyytää pitämään jalat aivan suorina ja alkaa hitaasti kohottaa toista jalkaa ylöspäin, nilkasta kiinni pitäen. Kun jalka on kohotettu ylös asti, aikuinen pitää sitä hetken paikallaan ja alkaa sitten hitaasti laskea sitä alaspäin, pyytäen lasta kertomaan heti, kun jalka tuntuu menevän maan läpi.

3. Piirrä selkään

Lapsi istuu alas. Aikuinen asettuu hänen taakseen ja alkaa piirtää lapsen selkään. Lapsen tehtävänä on yrittää arvata, mitä selkään piirrettiin. Kuvien lisäksi leikin avulla voi harjoitella myös numeroiden ja kirjainten tunnistamista.

Rauhoittumisleikeissä on sekin kiva puoli, että niiden avulla aikuinenkin saattaa saada pienen rentoutushetken!

4. Tarkista varpaidenvälit

Jostain syystä nöyhtä viehättää lapsia. Ilmiötä voi hyödyntää iltariehujen pysäyttämiseksi tekemällä lapsesta vastaavan varpaidenvälitarkastajan. Ensin lapsi tarkastaa omat varpaidenvälinsä ja poistaa sieltä mahdolliset sukkanöyhdät. Sitten hän voi tehdä saman myös aikuisten varpaille. (Se tuntuu yllättävän rentouttavalta!)

P.s. Tämä leikki on esikoisen keksimä.

5. Lumoavien lelujen lipas

Yleensä jokaisella lapsella on leluja, jotka lumoavat eli vangitsevat huomion. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tiimalasit, kuplamuovi, sinitarra, Fidget-painelulelut, sormihyrrät tai vaikkapa rannalta löytyneet sileät kivet. Lapsille voi koota omat lippaat tai aarrearkut, joihin on koottu joukko lasta lumoavia leluja. Aarrearkun säilytyspaikan kannattaa olla sellainen, että sen olemassaolo unohtuu. Tällöin sen esiin kaivamisessa ja sisällön tutkimisessa on aina myös uutuudenviehätystä, joka saa lapsen hetkeksi pysähtymään lelujen ääreen.

Junat ovat yksi esikoisen lumoava asia. Hänen aarrelippaastaan löytyykin muun muassa pieni nelivaunuinen juna, joka parissa näperrellessä saattaa vierähtää tovi jos toinenkin.

Bonusvinkki: Lukupesä

Toinen lapsistamme rauhoittuu hyvin myös kirjojen ääreen. Toinen sen sijaan ei, ellei lukemiseen kehittele jotakin lisähöystettä, kuten painelemista, luukkujen availua tai vipujen vääntelyä. Lukuhetkeen rauhoittumisessa auttaa myös lukupesä. Lukupesä on nimensä mukaisesti pieni, tiivis ja turvallinen tila, jonne änkeydymme lukemaan. Joskus se voi olla maja, toisinaan taas tiivis, peitosta tehty paketti, jonka sisällä kaikki olemme. Tärkeää on olla lähekkäin ja lämpimästi, kylki kylkeä vasten, ja antaa muun maailman jäädä lukuhetken ulkopuolelle.

Lue myös:

Psssst. Äijä-äidin löydät Instagramista , Facebookista – ja nyt myös TikTokista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *