Hae
Äijä-äiti

Mitä lahjaksi? – Kevään lahjavinkit opettajille, äideille ja koulunsa päättäville

Kevät on juhlien – ja sen myötä myös lahjojen aikaa. Poimi tästä helposti räätälöitävät lahjavinkit opettajille, äideille koulunsa päättäville ja muille päivänsankareille!

Jäden tuunausboksi

Kokoa passeli setti strösseleitä, vaahtikarkkeja, kastikkeita, vohveleita, kippoja, kuppoja ja muuta mukavaa jäätelöannosten höysteeksi. Pakkaa kauniisti ja tarjoa lahjansaajalle kesän makeimmat jädehetket!

Jäden tuunaussettiä on helppo tuunata lahjansaajalle sopivaksi

Laulupussi (täytteillä x)

Tätä lahjaa voi tuunata monella tavalla: Nuorimmille sankareille voi koota laulu- tai lorupussin tylsien hetkien viihdykkeeksi. Vähän varttuneempien lahjansaajien pussukasta voi puolestaan löytyä vaikkapa mukavia yhteisiä muistoja, kehuja tai lunastettavia lupauksia yhteisestä tekemisestä tulevan vuoden varrelle. Laput voi laminoida tai päällystää kontaktimuovilla, jolloin ne kestävät kovemmassakin käytössä.

Kuvassa näkyvän pussukan ompelin itse taittamalla kankaan puoliksi (oikeat puolet vastakkain) ja ompelemalla kaksi saumaa kiinni. Pussukan yläreunaan tein ”tunnelin”, jonka läpi pujotin hakaneulan avulla nyörin. Näin pussukkaan syntyi kiristettävä suuaukko. Pussukoita voi kuitenkin ostaa myös valmiina, mikäli epäilee omia kädentaitojaan.

Tämä laulupussi syntyi musiikista innostuneelle kummitytölle

Herkullinen kukkakimppu

Leikkaa kukkien terälehdet kauniista papereista tai anna vaikka lasten osallistua niiden pohjapaperin taiturointiin. Pistä kunkin kukan keskelle reikä ja pujota sen läpi tikkari. Jos haluat kukkiin pidemmät varret, pujota tikkarinvarsi vielä pilliin ja kiinnitä liimalla tai pienellä teipinpalalla.

Halutessaan kukkien terälehtiinkin voi kirjoittaa lahjan saajalle pieniä hyvänmielen terveisiä tai viestejä.

Tämän kukan terälehtien taiteilu on lasteni käsialaa ja syntyi vesiväreillä.

Hyvänmielen ämpäri

Tein tämän lahjan pieneen askartelukaupasta löytämääni ämpäriin, mutta yhtä hyvin astiana voi käyttää rasiaa tai vaikkapa tulitikkuaskia. Vain mielikuvitus on rajana!

Kirjoita lapuille lahjan saajan hyviä puolia ja ominaisuuksia, joita hänessä arvostat (HUOM. Yksi asia per lappu!). Laita laput valitsemaasi säilytysastiaan ja kiinnitä siihen etiketti, jossa kerrot lappujen käyttötarkoituksen, esimerkiksi ”pahojen päivien varalle ja hyvän mielen tarpeeseen”.

Itsekasvatettu Taimi

Istuta jotakin kaunista tai hyödyllistä ruukkuun (esim. mauste, peruna, mansikka, auringonkukka) ja saata kasvatustyö alulle. Lahjoita kasvunsa aloittanut ”sato” eteenpäin. Lahjan voi yhdistää myös seuraavaan ideaan.

Tässä kasvaa mansikkaa ja auringonkukkia

Tässä kasvaa mansikkaa ja auringonkukkia

hamahelmialuset

Tee hamahelmistä alunen tai alustasarja lahjansaajalle sopivasta aiheesta. Netti on pullollaan ideoita ja valmiita ohjepohjia, jollei itse uskalla ryhtyä suunnittelijaksi. Silitä valmis tuotos leivinpaperin läpi molemmilta puolilta, jolloin siitä tulee kestävämpi.

Valmiin alusen voit antaa esimerkiksi edellisen lahjaidea kaverina, ruukunalusena tai kortin osaksi tuunattuna.

Jotain lahjan saajalle tärkeää?

Millaisista lahjoista itse opettajana ilahdun? Usein sykähdyttää se, jos lahja paljastaa, että sen antaja on painanut mieleen jonkin pienen yksityiskohdan minusta tai asioista, joista pidän. Näin ollen esimerkiksi kahvipaketit, jäätelölahjakortti ja inkiväärikarkit ovat olleet erityisen mieleenpainuvia lahjoja, kun korteissa on vielä viitattu sisäpiirivitsiimme tai tilanteeseen, josta lahjan idea on saanut alkunsa.

Upea lahja olivat myös itsetehdyt lapaset jo pelkästään siksi, että nähdyn vaivan määrä tuntui käsittämättömältä, ja lapasiin oli vielä harkiten valittu ”minun värini”, joka perusteltiin kortissa. Sitä paitsi, lapaset olivat mielettömän kauniit. Tällaiseen vaivannäköön en silti tohdi tässä usuttaa – mutta melkoiselta kiitoksella niiden saaminen tuntui. Samasta syystä myös luokilta saadut, taiten tehdyt muistelmaposterit yhteisestä matkastamme sekä itsetehdyt laulut ovat olleet huikaiseva.

Nykyään on suosittua hankkia porukalla yksi yhteinen lahja. Tällaistenkin lahjojen kohdalla on erityisesti ilahduttanut, kun lahja on osoittanut sen antajien tuntevan minut edes jollain tasolla: Esikoista odottaessani sain ihanan vauvanvarustekorin äitiyslomalle jäädessäni. Välillä yhteislahjat taas ovat liittyneet harrastuksiini tai mieltymyksiini – tai olleet muuten vain ihanaa hemmottelua arjen keskelle – sellaista, jota ei itse raaskisi itselleen tarjota.

Äitinä taas lempilahjojani ovat olleet ylivoimaisesti lasteni tuotokset. Ja koska he ovat verbaalikkoja, saan usein nauttia korteista, joihin he ovat sanelleet viisauksia ja muita nasevia ajatelmia. Ne ovat aarteita ja ne aion säästää kaikki!!

Lue myös:

Psssst. Äijä-äidin löydät myös Instagramista ja Facebookista – ja nyt myös TikTokista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *