Hae
Äijä-äiti

Tuhat kirjaa vuodessa – tavoitteena lukevat lapset

Meillä on aina luettu paljon. Siksi innostuinkin erään instaisän (@faijanarkea) ideasta pyrkiä lukemaan lasten kanssa vuoden aikana 500 kirjaa. Viisisataa luettua kirjaa tuntui oman perheen lukutottumuksiin nähden liian helpolta. Mutta entä tuhat? Tuhat kirjaa vuodessa – voisiko se olla mahdollista?

Olen ripotellut erilaisia kirjahyllyjä ympäri asuntoamme, jotta kirjat olisivat aina kaikille helposti saatavilla

Tavoitteena lukevat lapset

Olen aina lukenut paljon ja myös saanut kirjoilta paljon: Tekemistä, mielikuvituksen ruokaa, näkökulmanottokyvyn ja laajan sanavaraston. Kyvyn kirjoittaa, vaikuttaa ja viihdyttää. Koulutuksen. Ammatin. Sen jälkeen kun neljävuotiaana opin lukemaan, minulla ei enää koskaan ollut tylsää hetkeä. Luin autossa, bussissa, vessassa, pihaportailla, koulussa, odottaessa, helteisinä kesäpäivinä riippukeinussa kun oli liian kuuma tehdä muuta, iltaisin unta odotellessa peiton alla taskulampun kajossa.

Kirjat ovat antaneet minulle niin paljon, että tuon saman lahjan toivoisin pystyväni siirtämään myös lapsilleni. Tutkimusten mukaan lukevia lapsia kasvatetaan paitsi lukemalla heille, myös näyttämällä esimerkkiä ja tarjoamalla kirjoja helposti käden ulottuville. Monet nykykodit on ”siivottu” kirjoista. Ne kun ovat tilaavievä ja hankala sisustuselementti. Minä olen ripotellut kirjahyllyjä ympäri asuntoamme. Puolison murahdellessa kaikkialta pursuileville kirjoille yritän lohduttaa häntä sillä, että hänen kärsivällisyytensä nyt palkitaan myöhemmin.

Tutkimusten mukaan lukevia lapsia kasvatetaan lukemalla heille, näyttämällä esimerkkiä ja tarjoamalla kirjoja helposti käden ulottuville

 

Me myös luemme puolisoni kanssa molemmat. Nykyään. Puolisoni ei nimittäin ollut lukija tavatessamme. Hän osasi nimetä kaksi kirjaa, joista oli elämässään pitänyt. Se riitti auttamaan hänet alkuun. Aloin kantaa hänelle ensin noiden kahden suosikin kaltaisia kirjoja. Vähitellen opin lisää hänen lukumieltymyksistään ja myös luettavaa löytyi yhä enemmän. Hutejakin tuli, totta kai – mutta kirjan saa aina jättää kesken ja tarttua seuraavaan.

Meillä molemmilla on tapana lukea edes muutama minuutti ennen nukkumaanmenoa, jos suinkin jaksamme. Paperista Hesariakin tilaamme edelleen. On mukavampi lukea sunnuntaiaamuisin jotakin konkreettista ruudun tuijottelun sijaan. Jotain jota lapsetkin voivat hypistellä ja kurkistella olan yli. Sivujen rapina, painomusteen tuoksu, osien vaihtelu yli pöydän ja lehden haku aamutuimaan postilaatikolta ovat olennainen osa lukukokemusta.

Mitä yöpöydällä löytyy tällä hetkellä? (*Tinarinnat saatu: Hertta kustannus)

Tuhat kirjaa vuodessa on alle kolme kirjaa päivässä

Mitä tuhat kirjaa vuodessa sitten käytännössä tarkoittaa? Se ei lopulta ole kuin alle kolme kirjaa päivässä.

Luemme lapsille yleensä vähintään kahta kirjaa iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Kumpikin saa valita yhden. Osa lukemistosta on lyhyitä, nopeasti luettuja satukirjoja, mutta erityisesti esikoinen tykkää myös lastenromaanien kuuntelemisesta. Toki iltasadut lukee usein myös puolisoni, joten noina päivinä oma ”kirjatonnini” ei kartu. Toisaalta, toipilaspäivinä, lomilla ja viikonloppuisin saatan kahlata lasten kanssa läpi korkeitakin kirjapainoja, kun kerrankin on aikaa istua rauhassa vieretyksin sohvannurkkaan käpertyneenä.

Koska lasten lukuintoon vaikuttavat sekä aikuisten esimerkki että lasten omat lukukokemukset, päätin laskea tulevan vuoden kirjasaldoon kaikki ne kirjat, joita olen ollut itse lukemassa. Nykyisin kuuntelen paljon kirjoja, sillä pitkät työmatkat ja lenkit koiran kanssa tarjoavat siihen oivan tilaisuuden. Silti yöpöydällänikin on aina luettavaa. Jo muutaman sivun lukeminen ennen nukkumaanmenoa auttaa irrottamaan mielessä kieppuvista arjen asioista ja nukahtamaan nopeasti.

Meillä lapsia kiinnostavat heidän mielenkiinnon kohteisiinsa (esim. kulkupelit ja aakkoset) liittyvät tarinat

 

Esikoinen tykkää kuunnella iltasaduksi myös lastenromaaneja (*Ärjyli saatu: Otava, *Pomenia saatu: Kumma)

Vaan miten lukutavoitteeni lopulta onnistuu? Siitä raportoin tulevan vuoden mittaan. Aloitin tuhannen kirjan lukuhaasteeni 13. tammikuuta 2024. Nyt, kahdeksan päivää myöhemmin, luettuja kirjoja on kasassa 25. Uskon, että mitä ikinä matkan varrella tapahtuukaan, kaikki luettu on kotiinpäin.

Tällä hetkellä lapsia innostavat myös tunteet, tieteet, jännitys ja ongelmanratkaisuun haastavat tarinat (*Peppunen saatu: Otava, *Monstera Deliciosa 1-2 saatu: Hertta kustannus)

Lue myös:

Psssst. Äijä-äidin löydät myös Instagramista ja Facebookista – ja nyt myös TikTokista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *